Austrių festivalis – trijuose miestuose

Publikuota: 2015-11-12
Šį savaitgalį trijuose didžiausiuose šalių miestuose rengiamas Austrių festivalis, jame bus galima paragauti įvairių austrių patiekalų. AUŠROS BARYSIENĖS (VŽ) nuotr.
svg svg
Šį savaitgalį trijuose didžiausiuose šalių miestuose rengiamas Austrių festivalis, jame bus galima paragauti įvairių austrių patiekalų. AUŠROS BARYSIENĖS (VŽ) nuotr.
 

Ketvirtadienį prasidėjo ir iki pat sekmadienio (lapkričio 15 d.) trijuose didžiuosiuose šalies miestuose vyksta pirmasis šalyje Austrių festivalis. Keliolika šalies restoranų ir barų siūlo paragauti retai sutinkamų austrių rūšių, ruošia ypatingus patiekalus iš šių moliuskų, derina prie jų įvairius gėrimus ir skleidžia žinią, kad ir mes, lietuviai, jau pribrendome šiam delikatesui.

Dažnai mėgstama pabrėžti, kad mes negalime mėgti austrių, nes tokia mitybos patirtis neužkoduota genuose. Tačiau istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad Lietuvos didikai austrių įsiveždavo jau viduramžiais – apie tai VŽ „Savaitgaliui“ yra pasakojęs prof. Rimantas Laužikas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto strateginės raidos prodekanas, Muzeologijos katedros vedėjas.

Atkeliauja iš Prancūzijos

Arūnas Oželis, žinomas restoranų verslo atstovas, patvirtina, kad šiandien austrės bei kiti dvigeldžiai moliuskai Lietuvoje tampa įprastu skanėstu, tad plečiantis žmonių akiračiui vis atvežama ir siūloma dar daugeliui nematytų ir neragautų jų rūšių. Vis dėlto pašnekovas pripažįsta, kad didžioji dalis Lietuvos gyventojų vis dar nėra ragavę net įprastų moliuskų – dažniausiai dėl neįprastos išvaizdos ir skonio. Ponas Oželis yra pastebėjęs ir kitą kraštutinumą – perdėtą gurmanų žavėjimąsi: jie pernelyg sureikšmina šias jūros gėrybes ir mano, kad jos – gurmaniškumo viršūnė. Iš tiesų daugelis pajūrio šalių gyventojų kasdien valgo jūrų gėrybių, kaip mes – jautienos, kiaulienos ar vištienos. Lietuvoje dėl gamtos sąlygų ir kitų priežasčių jos dar nėra tokios paplitusios ir įprastos, tad laikomos ypatingu delikatesu.

Į Lietuvos restoranus austrės dažniausiai atkeliauja iš Prancūzijos, ji yra ketvirta pasaulyje pagal užauginamų austrių kiekį po Kinijos, Pietų Korėjos ir Japonijos.

Patiekiant į stalą austrių ruošti beveik nereikia, tačiau labai svarbu įvertinti jų kokybę. Austrės pasižymi gana neutraliu, tačiau kartu tik joms būdingu skoniu, todėl primygtinai siūloma jas valgyti tik šviežias, o užsigerti sausu baltuoju vynu arba šampanu.

„Visos austrės yra savito skonio, o jis priklauso nuo trijų dalykų: veislės, vandens, kuriame jos augo, ir auginimo būdo“, – sako Rickas Moonenas, virtuvės meistras iš Las Vegaso, nešantis tvaraus jūrų gėrybių vartojimo šalininkų vėliavą.

Pasak specialistų, svarbiausia prieš valgant austres įsitikinti, kad jos yra šviežios ir gyvos, t. y. kad kriauklė tikrai uždaryta. Jei ji atsivėrusi – tikriausiai austrė jau nebegyva, tad galima apsinuodyti. Tačiau galima bandyti pabelsti į kriauklę: jei moliuskas gyvas, ji užsivers.

Seniausias festivalis – Airijoje

Austrių festivaliai vyksta visame pasaulyje: nuo Australijos iki Jungtinių Amerikos Valstijų. Tokiuose renginiuose ne tik siurbčiojamos austrės, bet ir rengiamos įvairios varžybos. Seniausiu laikomas Tarptautinis Galvėjaus austrių ir jūros gėrybių festivalis (Galway International Oyster & Seafood Festival), vykstantis Airijoje. Nuo 1954 m. kiekvieną paskutinįjį rugsėjo savaitgalį tūkstančiai jūros gėrybių mėgėjų susirenka nedideliame miestelyje Vakarų Airijoje, kur būna švenčiama austrių sezono pradžia. Svarbiausia festivalio dalis – Austrių atvėrimo čempionatas, kasmet sutraukiantis šimtus austrių atidarytojų iš viso pasaulio. Tai – prestižinė rungtis, kurioje gali dalyvauti tik atskirų šalių čempionai.

Indrė Leikauskė, viena iš lietuviško Austrių festivalio sumanytojų, UAB „Krabas ir Co“ vadovė, pasakoja taip pat viešėjusi garsiajame Galvėjaus festivalyje ir kituose panašiuose renginiuose. Vis dėlto mintis surengti Austrių festivalį Lietuvoje kilo po viešnagės Prahoje. „Čekijos sostinėje yra vienas geriausių austrių restoranų pasaulyje, nors čekai nei jūros, nei austrių neturi. Apsilankiusi jame pamaniau: kodėl Lietuvoje nepabandžius surengti bent jau festivalio, kad visi galėtų paragauti austrių. Tai geras būdas populiarinti šį puikų jūros produktą“, – teigia ji.

Speciali austrių siunta

Pašnekovė pabrėžia, kad austrės yra ne tik labai naudingas, bet ir aplinkai palankus produktas. „JAV jų auginama labai daug, valstybė net remia austrių augintojus, mat šie moliuskai yra puikūs vandens valytojai. Su draugais esame pokštavę, kad būtų gerai Kuršių mariose užveisti austrių, jog šios išvalytų vandenį nuo dumblo“, – šypsosi p. Indrė.

Pasak jos, pirmajame austrių festivalyje dalyvauja keliolika Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos restoranų ir barų. Austrių ragautojams paruoštas specialus žemėlapis, kuriame galima rasti visas festivalyje dalyvaujančias vietas ir siūlomus valgiaraščius.

Festivalyje bus galima ne tik paragauti austrių, bet ir derinti jų skonius su skirtingais gėrimais. Vienose vietose bus tradiciškai siūloma austres užgerti šampanu arba putojančiu vynu, kitose bus siūloma ragauti moliuskus su alumi ar net tekila.

Kiekvienoje festivalyje dalyvaujančioje vietoje valgiaraštis bus vis kitoks – skirsis tiek patiekalai, tiek patiekiamų austrių rūšys. Dar neragautomis Lietuvoje austrių rūšimis restoranus aprūpina p. Leikauskės pažįstami ir labai vertinami austrių augintojai „Cadoret“ iš Prancūzijos. Į Lietuvą jie specialiai festivaliui atvežė apie 1.500 vnt. austrių. Daugiau informacijos – festivalio feisbuko paskyroje.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Helovinas Lietuvoje: objektai, apipinti šiurpiomis istorijomis  1

Panašu, kad kelionės po Lietuvą, į atokesnius, primirštus objektus, vėl tapo bene vienintele saugesne...

Laisvalaikis
2020.10.29
Paskelbti „Sidabrinės gervės“ nominantai

Paskelbus nacionalinių kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ nominantus, paaiškėjo, jog į daugiausia statulėlių...

Laisvalaikis
2020.10.29
Virusologė L. Kalinienė: iki pandemijos piko dar toli Premium 34

Biochemijos mokslų daktarė Laura Kalinienė, Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro (GMC)...

Laisvalaikis
2020.10.29
Sporto klubai: naujasis ribojimas skaudžiausiai kąs mažiesiems Premium

Nuo trečiadienio keliose savivaldybėse įvesti nauji griežtesni lankytojų srauto ribojimai kai kuriems mažiems...

Paslaugos
2020.10.29
Kelionių organizatorius gundo galimybe nemokamai atidėti kelionės datą 2

Kelionių organizatoriai ieško įvairių būdų, šiuo sektoriui ypatingai sunkiu laiku siekdami pritraukti...

Laisvalaikis
2020.10.28
Naujas tyrimas: persirgus COVID-19 antikūnų apsauga trunka neilgai  Premium 3

Naujas Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkų tyrimas parodė, jog Anglijoje per vasarą žmonių, turinčių...

Laisvalaikis
2020.10.28
Kino festivalio „Filem‘On“ centre – lietuvių filmai

Spalio 28 d. Briuselyje, Belgijoje, prasidedantis tarptautinis 14-asis jaunųjų žiūrovų kino festivalis...

Laisvalaikis
2020.10.28
Kol dar netšaukta: A. Žlabio koncertas

Nors Nacionalinė filharmonija jau atšaukė ir perkėlė kelis koncertus, vienas laukiamiausių šį rudenį –...

Laisvalaikis
2020.10.28
Ką daryti, kai slogios mintys neleidžia užmigti Premium

Visi yra patyrę naktų, kai nubudus po poros valandų miego niekaip nepavyksta vėl užmigti – galvoje...

Laisvalaikis
2020.10.27
M. Žilinsko dailės galerija įtraukta į Kultūros vertybių registrą 1

Kultūros paveldo departamento Trečioji nekilnojamojo turto paveldo vertinimo taryba į Kultūros vertybių...

Laisvalaikis
2020.10.27
Apeliacinis teismas palaimino Lukiškių aikštės „Laisvės kalvos“ idėją 1

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė „Vyčio“ memorialo kūrėjų skundą, kuriuo prašoma atšaukti sprendimus,...

Laisvalaikis
2020.10.27
Patikrinus Vilniaus barus: saugumo laikomasi, nuotaikos nelinksmos 1

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro...

Laisvalaikis
2020.10.26
„Zoom nuovargis“: kodėl per ekranus bendrauti sunkiau Premium 1

Vaizdo skambučiai bei konferencijos ir prieš pandemiją buvo gana dažnas reiškinys, o dabar tapo įprasti...

Laisvalaikis
2020.10.25
Pasikartokime: kaip atskirti COVID-19, gripą ir peršalimą  4

Virusinės kvėpavimo takų ligos – peršalimas ir gripas – mums buvo įprastos kiekvieną šaltąjį sezoną. Šįmet...

Laisvalaikis
2020.10.25
TOP20 daugiausia pajamų 2019 m. gavusių sporto klubų Premium

Lietuvos sporto klubų rinkoje pernai pagal pajamas pirmavo UAB „Impuls LTU“ – 11,3 mln. Eur, antroje vietoje...

Paslaugos
2020.10.25
 Kijevo merui V. Kličko nustatyta COVID-19

Buvęs bokso čempionas ir Ukrainos sostinės Kijevo meras Vitalijus Kličko šeštadienį pranešė, kad jam...

Verslo aplinka
2020.10.25
Buvęs britų MI6 vadas: rusai nedaro nieko, kas mus skaldytų, – tai padarėme mes patys Premium

Kiekviena maža detalė sero Alexo Youngerio biure, esančiame zikurato stiliaus pastate ant pietinio Temzės...

Laisvalaikis
2020.10.25
Ar maudantis šaltame vandenyje galima išvengti demencijos Premium

Kembridžo (Didžioji Britanija) universiteto mokslininkai paskelbė tyrimą, kuriame atsargiai teigiama, jog...

Laisvalaikis
2020.10.24
COVID-19 plitimas lėktuve: saugu kaip parduotuvėje Premium 1

Spalio pradžioje trys didieji lėktuvų gamintojai – „Boeing“, „Embraer“ ir „Airbus“ – pristatė tyrimus,...

Laisvalaikis
2020.10.24
Gastronomijos savaitė – ir gurmanams, ir maitinimo verslui gelbėti

Gurmanai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti lapkričio 2–8 dienas – po Vėlinių vyksiančioje 8-ojoje Lietuvos...

Laisvalaikis
2020.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus